Digitalizacija kulturne dediščine v Sloveniji

Konec leta 2017 smo se ekipa iz Laškega, kasneje imenovana “Zgodbarji iz Laškega”, nevede, kakšno popotovanje nas čaka, prijavili na hackaton STO (Slovenske turistične organizacije) z naslovom 5-zvezdična turistična doživetja. Po dnevu in pol možganskega viharjenja, načrtovanja in predstavitev smo prišli do idejne zasnove digitalizacije kulturne dediščine zgodbe Friderika in Veronike, mogočne družine grofov Celjskih, s pomočjo tehnologije navidezne resničnosti (VR).

Ideja je požela veliko zanimanja in bila s strani strokovne komisije izbrana kot zmagovalna! Za nagrado smo bili za leto dni vključeni v ABC pospeševalnik v Ljubljani, kjer smo se kalili v tem, kako iz ideje realizirati privlačen produkt. V letu dni nam je pod mentorstvom strokovnjakov, ob pomoči razširjene razvojne ekipe in ob podpori podjetja Thermana d.d. to tudi uspelo. Razvili smo enega prvih primerkov digitalizacije kulturne dediščine v Sloveniji s pomočjo tehnologije VR (virtual reality ali navidezne resničnosti), ki gosta izobražuje in zabava.

Doživetje Friderik VR podnaslovljeno s “Stopi v Friderikove čevlje in spremeni tok zgodovine” danes živi na dveh lokacijah (v posebni VR sobi Hotela Thermana Park Laško ter na Starem gradu Celje) in je na voljo turistom od blizu in daleč. V spremstvu našega animatorja si nadenete očala navidezne resničnosti HTC Vive in stopite v vlogo Friderika, ki mora pobegniti s stolpa, kjer je v ječi, da poišče ljubljeno Veroniko. Čaka vas kar nekaj ovir, od premagovanja višine, napada netopirjev, boja z vitezi in nenazadje iskanje ključa, ki odpira skrivnostna vrata… Si upaš poskusiti tudi ti?

Ekipa: Boštjan Vrščaj, Nina Pader Topole, Valerija Kufner, Metka Krivec in Blaž Kukovič.

Ekipa Zgodbarjev iz Laškega
Ekipa Zgodbarjev iz Laškega

Nekatere nagrade:

  • Zmagovalec prvega slovenskega turističnega hackatona 5-zvezdična doživetja (2017),
  • Izbrano doživetje Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije za predstavitev na sejmu MOS v Celju (2018),
  • Srebrna nagrada za inovacije s strani Gospodarske zbornice Slovenije – Celjska regija (2019),
  • Finalist izbora Sejalec za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu (2019).


V Sloveniji je v zadnjih letih nastalo precej projektov, ki uporabljajo najrazličnejše tehnologije, da pričarajo kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Najbolj napredne uporabljajo tehnologije kot je navidezna resničnost (virtual reality ali VR), nadgrajena resničnost (augmented reality ali AR), hologrami in druge. Za nepozabno in izstopajoče doživetje torej potrebujemo privlačno zgodbo in nevsakdanjo podporno tehnologijo.

Primeri digitalizacije kulturne dediščina skozi uporabo različnih tehnologij


Na podlagi pridobljenih izkušenj izvedemo tudi svetovanje pri razvoju tovrstnih rešitev.